V úterý 17. září 2024 jsme navštívili Plzeň – naše kroky vedly do Plzeňského Prazdroje. První zastávkou bylo Návštěvnické centrum. Zde jsme se seznámili s historií vaření piva v Čechách. Poté jsme se přesunuli do panoramatického kina. Tam jsme zhlédli krátký film – např. o surovinách, které se při výrobě piva používají – měkká voda z vlastních studní, nejkvalitnější český ječmen a žatecký chmel.
Poté jsme se přesunuli pivovarským autobusem na prohlídku stáčírny – její celková rozloha zabírá 20 000 m2, tedy přibližně 5 fotbalových hřišť. Byla vybudovaná v roce 2006 za sedm měsíců a představuje nejvyšší novodobou investici Plzeňského Prazdroje. Náklady tehdy činily 1 miliardu Kč.
Na nádvoří pivovaru jsme viděli první ze dvou pivovarských kulturních památek, Jubilejní bránu. Druhou památkou okruhu je vodárenská věž. Způsoby dopravy piva dokládají historické dopravní prostředky – povoz, lokomotiva a nákladní auto. V hale slávy jsou vystaveny největší klenoty z historie pivovaru.
Velice zajímavá byla prohlídka pivovarských sklepů – s jejich stavbou se začalo už v roce 1839. Při hloubení podzemních prostor činily značné potíže silné vodní prameny. Plzeňský Prazdroj prý 23. 1. 2007 ve svých historických sklepích zazdil speciální pouzdra, do nichž byly v lahvích Pilsner Urquell uloženy písemnosti vypovídající o dnešní době a vzkazy současných významných osobností budoucím generacím.
Příjemným závěrem naší exkurze byla ochutnávka nefiltrovaným a nepasterizovaným ležákem Pilsner Urquell přímo z dubového sudu.
Na závěr ještě pár zajímavostí, které se můžeme dočíst na webových stránkách pivovaru:
- před expedicí z pivovaru kontrolují kvalitu piva více než 200krát
- jsou jedním z posledních pivovarů v Evropě, který udržuje a rozvíjí bednářské řemeslo
- během procesu výroby provádí sládci desítky degustačních testů
- pro kvašení a zrání používají uzavřené a nerezové cylindrokónické tanky, které na rozdíl od otevřených spilek zaručují mikrobiologickou čistotu a kontrolu nad celým procesem
- šištice žateckého chmele se drtí do podoby granulí, děje se tak ihned po sklizni a bez přístupu vzduchu, chmel si tak uchovává intenzitu hořkosti i unikátní aroma, navíc nemusí být chemicky ošetřen proti plísním