Ve čtvrtek 1. června 2023 jsme vyrazily do Plzně, konkrétně na exkurzi do Plzeňského Prazdroje.
Naše prohlídka začala v Návštěvnickém centru, kde jsme se seznámily s historií vaření piva v Čechách. Poté jsme se přesunuly do panoramatického kina, kde jsme se v krátkém filmu
dozvěděly, že pivo Pilsner Urquell je jedinečné používáním nejlepších českých surovin: měkkou vodou z vlastních studní, nejkvalitnějším českým ječmenem, z něhož se vyrábí plzeňský slad, a žateckým chmelem.
Z nádvoří pivovaru nás odvezl pivovarský autobus např. na prohlídku stáčírny, která patří mezi nejmodernější v Evropě.
Viděly jsme také historickou varní pánev i varnu z počátku 20. století.
Novinkou v tomto roce je zprovoznění automatické třídicí linky na skleněné vratné lahve. Jde o jedinou instalaci svého druhu v Česku, která dokáže strojově roztřídit lahve vlastních značek od značek z jiných pivovarů a odhalí případné poškozené lahve i přepravky. Doposud toto třídění probíhalo ručně. Linka tak zaměstnancům ulehčuje manuální práci a současně zvyšuje spolehlivost třídění milionů prázdných vratných lahví, které Prazdroj sváží z obchodů.
V pivovarských sklepích jsme si mohly prohlédnout spilečné kádě a také to, jak tu i dnes vzniká pivo tradiční metodou jako za dob prvního sládka – na podzim roku 1842 zde Josef Groll z Bavorska uvařil první várku piva.
Plzeňský Prazdroj je jedním z posledních pivovarů v Evropě, který udržuje a rozvíjí bednářské řemeslo.
Zajímavou informací bylo také to, že k 31. březnu 2017 převzala Plzeňský Prazdroj japonská skupina Asahi Group Holdings.
Na závěr naší exkurze jsme si připily nefiltrovaným a nepasterizovaným ležákem Pilsner Urquell přímo z dubového sudu.
Mgr. K. Žižková