Vánoční Norimberk 2023

Po roce jsme se opět vydali navštívit předvánoční Norimberk a naladit se tak na vánoční atmosféru. Tentokrát jely třídy 1.OA a 1., 2. a 3.IT. Norimberský Christkindlesmarkt (vánoční trh) patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším vánočním trhům v Německu. Na náměstí Hauptmarkt je ca 200 stánků s typickými specialitami, jako jsou norimberské klobásky, svařené víno, ovoce máčené v čokoládě, figurky ze sušených švestek a samozřejmě norimberské perníky Lebkuchen. Ve stáncích ale můžeme pořídit také různé řemeslné výrobky nebo vánoční dekorace.

Nejprve jsme se vydali procházkou přes hlavní náměstí směrem k Císařskému hradu (Kaiserburg), odkud je pěkný výhled na celé město a pak jsme se zastavili u rodného domu umělce Albrechta Dürera, před kterým je vystavena bronzová socha zajíce, jako pocta slavnému Dürerovu akvarelu. Zaječí samice poněkud přerostla, rozlehla bedýnku a nelze vyloučit, že rozmáčkla i svá narozená mláďata. Socha je někdy interpretována jako varování před genetickými pokusy na zvířatech. Poté jsme se vrátili opět na hlavní náměstí, kde se nachází známá kašna Schöner Brunnen se svým „norimberským zlatým prstenem“ – mosazným kolečkem, které po otočení podle pověsti splní každému přání. Na tomto náměstí je také gotický kostel Panny Marie (Frauenkirche) s norimberským orlojem (Männleinlaufen). Orloj se rozezní každé poledne formou troubení trubačů. Poté se objeví sedm kurfiřtů (volitelé císaře), kteří třikrát obejdou císaře.

Výlet proběhl v příjemné atmosféře, všichni jsme si návštěvu Norimberku užili a návrat se nesl v duchu plném dojmů a příjemné únavy.