Exkurze na Letiště Václava Havla v Praze (23. června 2022)

Exkurze na Letiště Václava Havla

Ve čtvrtek 23. června 2022 jsme se vydali autobusem na exkurzi do Prahy.

Jejím cílem bylo poznat letištní ruch, jak probíhá běžný den na letištní ploše. Exkurze s průvodcem nám poskytla  příležitost  dostat se do prostorů letiště, kam se běžný pasažér nedostane, a vidět z jiného pohledu jeho fungování.

První letadlo přistálo na ruzyňském letišti 5. dubna 1937 ráno.  Letos  tedy slavíme  již 85. výročí jeho otevření. Od roku 2012 je letiště pojmenováno  po bývalém prezidentu  Václavu Havlovi.

Na začátku prohlídky jsme prošli přes bezpečnostní kontrolu jako běžní pasažéři. Poté jsme si vyzvedli   svačinový balíček se sendvičem s kuřecím masem a sušenkou.

Na prohlídku letiště v části Jih, Sever a cargo zóna jsme se vydali  vyhlídkovým autobusem. Dostali jsme  se do blízkosti vzletové a přistávací dráhy, kde jsme mohli  sledovat starty a přistání letadel skutečně zblízka (T1 – lety mimo Schengenský prostor, T2 – lety v Schengenském prostoru).

Viděli jsme také budovu starého letiště, která je  označena jako Terminál Jih (T3 – soukromé lety, business jety a charterové lety, T4 – státně důležité lety, především  přílety a odlety politiků a diplomatů).

Cargo zóna zajišťuje leteckou nákladní přepravu.

Navštívili jsme také  nejmodernější požární stanici v ČR – profesionální letištní požární sbor a jeho technické vybavení a hasičská auta.

Žáci třídy 1. OA, 2. IT, 3. IT